Pariisin Olympialaisissa keskustellaan jälleen naisten sukupuolesta urheilussa tai tarkemmin tällä kertaa kahden naisen sukupuolesta. Tapaus pitää sisällään paljon tahallista ja tahatonta väärää tietoa, politiikkaa, rasismia, seksismiä, huonoa ja epäkunnioittavaa käytöstä. Se jälleen kerran myös osoittaa, että nämä asiat eivät ole yksinkertaisia ja ne vaativat asiallista ja rakentavaa, faktoihin perustavaa keskustelua ja urheilujärjestelmien systemaattista ja harkittua rakentamista niin, että ne huomioivat mahdollisimman hyvin erilaisia ihmisiä. Sääntöjen tulisi olla selviä ja koskea aina kaikki sekä olla ennakkoon kaikkien tiedossa.
Sukupuoli ei ole yksiselitteinen asia ja urheilun perinteinen jako naisiin ja miehiin on jossain määrin haastava. Kuitenkin noin 99% ihmisistä voidaan fyysisten ominaisuuksien perusteella jakaa helposti miehiin tai naisiin. Hyvää faktaa asian fysiologisesta puolesta voi lukea esimerkiksi Jyväskylän yliopiston professorin Juha Hulmin (Lihastohtori) Instagram-päivityksestä ja sitä kautta löytyvistä muista lähteistä.
Näistä asioista pitäisi puhua avoimesti ja ratkaisuja pitää miettiä laajasti. Tämä tapa, missä yksittäiset urheilijat nostetaan aika ajoin eri lajeissa tikun nokkaan ja heidän sukuelimistä ja hormoniarvoista keskustellaan julkisesti, on epäinhimillistä, vastenmielistä ja täysin väärä tapa lähestyä asiaa.
On hienoa, että elämme ajassa, missä yksilöllisyyttä ja erilaisuuttaa ymmärretään ja suvaitaan entistä paremmin ja erilaiset vähemmistöt saavat äänensä kuuluviin. Erilaisten vähemmistöjen huomioiminen on äärimmäisen tärkeää urheilussa. Järjestelmiä on kuitenkin hyvin vaikea luoda kilpa-urheilussa niin, että kaikki yksilöt onnistuttaisiin ottamaan huomioon. Yleistyksiä ja ryhmittelyjä on pakko tehdä. Monissa lajeissa aikuisten kilpasarjoissa on jo valmiiksi vähän osallistujia ja esimerkiksi uuden muun sukupuolisten sarjan tai uuden yleisen sarjan perustaminen lajiin olisi täysin turhaa, jos osallistujia olisi yksi tai ei lainkaan.
Eri urheilulajeissa sukupuolen merkitys vaihtelee. Ammunnassahan kilpailtiin pitkään samassa sarjassa. Kun naiset alkoivat voittaa mitaleja, päätettiin jakaa sarjat naisiin ja miehiin. Monissa voimaa vaativissa lajeissa miehet päihittävät pääsääntöisesti naiset ja naisena varmasti tuntuisi täysin turhalta ja epäreilulta kilpailla lajissa, missä tietäisi, ettei oli mitään mahdollisuutta menestyä. Sitten on kamppailulajit, missä suuri fyysinen ero voi johtaa vastustajan vakavaan vammautumiseen.
Faktoihin perustuva ja kaikkia kunnioittava keskustelu aiheesta toivottavasti jatkuu urheilun parissa.
IloMetri Oy – Teemme työmme ja tapahtumamme kestävästi ja vastuullisesti. Tarjoamme tapahtumille kattavia ympäristövastuun ja kestävän kehityksen palveluja. Ota yhteyttä, autamme mielellämme!