Mitä on sosiaalinen vastuullisuus urheilutapahtumissa?

Vastuullisuuden kenttä on laaja ja pitää sisällään suuren määrän eri asioita. Myös tapahtumien sosiaalinen vastuu on laaja kirjo aiheita ja niitä voidaan tarkastella eri toimijoiden kautta. On järjestäjien, yleisön, osallistujien, alihankkijoiden ja muiden sidosryhmien toimintaan liittyvää sosiaalista vastuullisuutta, mutta kaikesta on loppupeleissä vastuussa järjestäjä, jonka on otettava aktiivinen ote sosiaalisessa vastuullisuudessa niin suunnitteluvaiheessa kuin itse tapahtuman käytännön toteuttamisessa sekä jälkitoimissa. Käsittelen tässä blogissa tapahtuman turvallisuuteen liittyviä asioita. Myöhemmin ilmestyvässä blogissa käsittelen saavutettavuuteen ja moninaisuuteen liittyviä aiheita. Jokaisella tapahtumaan tavalla tai…

0
Read More

Pariisin Olympialaisissa puhuttaa taas naisten sukupuoli

Pariisin Olympialaisissa keskustellaan jälleen naisten sukupuolesta urheilussa tai tarkemmin tällä kertaa kahden naisen sukupuolesta. Tapaus pitää sisällään paljon tahallista ja tahatonta väärää tietoa, politiikkaa, rasismia, seksismiä, huonoa ja epäkunnioittavaa käytöstä. Se jälleen kerran myös osoittaa, että nämä asiat eivät ole yksinkertaisia ja ne vaativat asiallista ja rakentavaa, faktoihin perustavaa keskustelua ja urheilujärjestelmien systemaattista ja harkittua rakentamista niin, että ne huomioivat mahdollisimman hyvin erilaisia ihmisiä. Sääntöjen tulisi olla selviä ja koskea aina kaikki sekä olla ennakkoon kaikkien tiedossa. Sukupuoli ei ole…

0
Read More

Mistä tapahtumien päästöt syntyvät? – Kaikki mukaan myös palvelut, osa 6

Miksi tapahtumien ja kaikkien muidenkin toimijoiden pitäisi laskea hiilijalanjälkensä? Kaikkien pitää vähentää päästöjään. Luotettavin ja järkevin tapa on laskea päästöt, sen jälkeen ryhtyä päästöjä vähentäviin toimiin ja tehdä tasasin välein tarkastuslaskelmia, mistä selviää, onko päästöt vähentyneet ja ollaanko asetettuihin tavoitteisiin päästy. Jos laskelmaan tehdään ensimmäisellä kerralla kovasti rajauksia ja laskelma toteutetaan epämääräisesti, on koko prosessia vaikea viedä läpi niin, että siitä saadaan tarkoituksenmukainen hyöty. Siksi on järkevää miettiä heti ensimmäisellä laskentakerralla kaikki mahdolliset lähteet, mistä päästöjä syntyy ja pyrkiä mittaamaan…

0
Read More

Mistä tapahtumien päästöt muodostuvat? – Jätteet, osa 4

Mistä tapahtumien päästöt muodostuvat? – Jätteet Hyvin suunniteltu ja toteutettu jätehuolto pienentää tapahtuman hiilijalanjälkeä. Vähäisempi määrä ja hyvin suoritettu lajittelu sekä tehokas uusiokäyttö tarkoittaa myös pienempiä jätehuoltokuluja. Jätteet eivät ole tapahtuman hiilijalanjäljen näkökulmasta suurimpia päästölähteitä, mutta jätteet ovat näkyvä ja ihmisiä häiritsevä, ja tästä syystä ympäristönäkökulman lisäksi imagosyistä erityisen tärkeä asia huolehtia. Lisäksi luontoon joutuessa roskilla on muita ympäristöä kuormittavia ja haittaavia vaikutuksia. Hyvä tavoite on jättää tapahtuma-alue ja sen ympäristö siistimmäksi, mitä se oli ennen tapahtumaa. Mikäli tapahtumassa tarjotaan…

0
Read More

Mistä tapahtumien päästöt syntyvät? – Ruoka ja juoma, osa 3

Mistä tapahtumien päästöt syntyvät? – Ruoka ja juoma Tapahtumajärjestäjällä on merkittävä mahdollisuus vaikuttaa tarjottavaan ruokaan ja ruoalla on suuri vaikutus tapahtuman aiheuttamaan ympäristökuormaan. Usein tapahtumajärjestäjä tekee valinnan kisaorganisaation, vapaaehtoisten ja VIP-vieraiden osalta, mutta myös merkittävissä määrin katsojien osalta, jos tapahtumassa syöminen on ainoa järkevä vaihtoehto ruokailla päivän aikana. Mikäli tapahtumaa halutaan tehdä mahdollisimman vastuullisesti ja erityisesti ilmastoystävällisesti on naudanlihan välttäminen yksittäinen teko, millä on suuri vaikuttavuus kokonaisuuteen. Eräässäkin tapahtumassa VIP-ruokailun vaihtoehtana olleiden naudanliha-aterian tai kotimaisesta riistasta valmistetun aterian vaihtoehtoinen vaikutus…

0
Read More

Mistä tapahtumien päästöt syntyvät? – Liikenne, osa 2

Mistä tapahtumien päästöt syntyvät? – Liikenne Liikenne on tapahtumien ja koko ilmastonmuutoksen kuuma peruna! Monet tapahtumat ovat laskeneet hiilijalanjälkensä, ja liikenne on lähes aina suurin hiilidioksidipäästöjen aiheuttaja. Ihmisten ja tavaroiden liikuttaminen on tapahtumissa jokseenkin välttämätöntä. Esimerkiksi jääkiekon SM-liigan hiilijalanjäljestä noin 60% tulee katsojien matkustuspäästöistä. Suurissa juoksutapahtumissa osallistujien matkustaminen aiheuttaa yli puolet tapahtumien hiilijalanjäljestä.  Jalkapallojoukkue HJK kotiotteluidenkin hiilijalanjäljestä reilu 30% kertyy yleisön ja vierasjoukkueen matkoista, vaikka pääkaupunkiseudulla joukkoliikennettä käytetään suhteellisen paljon. Kun otetaan huomioon, että keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä noin 30% tulee liikenteestä…

0
Read More

Mistä tapahtumien päästöt syntyvät? – Energia, osa 1

Mistä tapahtumien päästöt syntyvät? – Energia Tapahtumien, niin urheilu kuin muidenkin, päästöt syntyvät samoista päästölähteistä, kun päästöt yleensäkin kaikessa toiminnassamme. Käyn tässä 6 osaisessa blogisarjassa läpi tapahtumien päästölähteet päästöluokka kerrallaan: Tässä ensimmäisessä blogisarjan osassa käsitellään energian kulutusta tapahtumissa. Toiminta vaatii energiaa. Energian kokonaiskulutukseen ja ympäristöystävällisyyteen voi vaikuttaa monin keinoin. Päästöihin vaikuttaa kaksi tekijää, mitä energiaa käytetään ja kuinka paljon energiaa käytetään. Energian laatu Kiinteän sähköveron sähkön tuotantotapa on usein mahdollista valita. Jos valinta on mahdollista, tapahtuma voi valita 100% vihreän…

0
Read More

Tee vähintään nämä vastuullisuusasiat pienessäkin tapahtumassa

Tee vähintään nämä vastuullisuusasiat pienessäkin tapahtumassa Urheiluseurat järjestävät joka viikonloppu kymmeniä, jopa satoja pieniä kisoja, tapahtumia ja turnauksia ympäri Suomen. Helposti ajatellaan, että tämä meidän tapahtuma on niin pieni, että on ihan sama mitä me tehdään, sillä ei ole kokonaisuuteen vaikutusta. Kun jokainen pikkutapahtuma ajattelee näin, pienistä puroista syntyy iso virta tässäkin tapauksessa. Tästä syystä listasin helpot ympäristövastuun minimitehtävät, jotka ihan jokaisen pienenkin tapahtuman olisi syytä tehdä. Tee vähintään nämä ympäristövastuuasiat pienissäkin tapahtumissa: Jos kaipaat lisää vinkkejä vastuulliseen tapahtumajärjestämiseen, käy…

0
Read More

Viestintä on vastuullisuustyön kulmakivi

Vastuullisuutta ei voi koskaan toteuttaa missään organisaatiossa yhden henkilön voimin. Kaikki tekijät on saatava mukaan yhteisten vastuullisuustavoitteiden toteuttamiseen, oli kyseessä tapahtuma, seura tai muu organisaatio. Vastuullisuuteen liittyviä käytännön toimia löytyy aivan jokaisen organisaation jäsenen työpöydältä. Kaikki sidosryhmät: osallistujat, katsojat, alihankkijat ja yhteistyökumppanit on saatava sitoutettua vastuulliseen toimintaan, muuten asetettuja tavoitteita ei voida saavuttaa. Vain hyvän sisäisen ja ulkoisen viestinnän, osallistamisen ja sitouttamisen avulla organisaatiot saadaan toimimaan vastuullisesti. Moniin vastuullisuuteen liittyviin käytännön ongelmiin voidaan puuttua tapahtumassa onnistuneella viestinnällä. Esimerkiksi on havaittu,…

0
Read More