Vastuullisuuden kenttä on laaja ja pitää sisällään suuren määrän eri asioita. Myös tapahtumien sosiaalinen vastuu on laaja kirjo aiheita ja niitä voidaan tarkastella eri toimijoiden kautta. On järjestäjien, yleisön, osallistujien, alihankkijoiden ja muiden sidosryhmien toimintaan liittyvää sosiaalista vastuullisuutta, mutta kaikesta on loppupeleissä vastuussa järjestäjä, jonka on otettava aktiivinen ote sosiaalisessa vastuullisuudessa niin suunnitteluvaiheessa kuin itse tapahtuman käytännön toteuttamisessa sekä jälkitoimissa. Käsittelen tässä blogissa tapahtuman turvallisuuteen liittyviä asioita. Myöhemmin ilmestyvässä blogissa käsittelen saavutettavuuteen ja moninaisuuteen liittyviä aiheita.
Jokaisella tapahtumaan tavalla tai toisella osallistuvalla henkilöllä on oikeus psyykkiseen, sosiaaliseen ja fyysiseen turvallisuuteen.
Tapahtuman turvallisuus
Järjestäjän on varmistettava kaikkien osallistujien turvallisuus ja siinä hyvä työkalu on turvallisuussuunnitelma. Suunnitelmat ovat perinteisesti käsitelleet fyysistä turvallisuutta, mutta yhtälailla suunnitelma voi sisältää psyykkisen ja sosiaalisen turvallisuuden.
Turvallisuussuunnitelman, joka on tapahtumajärjestäjän työkalu, lisäksi voidaan laatia erilaisia julkisia ohjeita, jotka on suunnattu suoraan eri ryhmille. Esimerkiksi Voimisteluliitto on luonut Katsomon pelisäännöt, jotka ovat kaikkien nähtävissä ja joita kaikkien tulee noudattaa. Osa järjestäjän velvollisuutta on pitää huolta, että näitä mahdollisia sääntöjä sekä myös yleisesti vastuullisuuteen liittyviä hyviä käytäntöjä noudatetaan.
Vastuullinen tapahtumajärjestäjä ei hiljaa paheksu huonoa käytöstä vaan puuttuu heti ja selkeästi negatiiviseen käytökseen. Hiljaisuus on hyväksyntää. Toimintatavat; kuinka puututaan ja kuka puuttuu, sovitaan etukäteen, niin että ikävä käytös saadaan loppumaan heti. Loppupeleissä jokainen on oikeutettu puuttumaan. Lupa välittää, lupa puuttua on oiva vastuullisen urheilun oppaan nimi, samalla se on hyvä muistutus ja rohkaisu kaikille vastuulliseen toimintaan.
Eettiset periaatteet
Monille tapahtumille, hiukan luonteesta riippuen, voi luoda eettiset periaatteet, jotka sisältävät juuri kyseiselle tapahtumalle sopivia ohjeistuksia. Seminaariluontisissa keskustelutilaisuuksissa ja urheilukisoissa korostuvat erilaiset sosiaalisen vastuun aihealueet. Tapahtumien sosiaalista vastuullisuutta ohjaamaan voi luoda eettiset periaatteet, minkä avulla varmistetaan, että muiden mielipiteitä kunnioitetaan ja kuunnellaan ja mahdollinen kommentointi ja kritiikki on asiallista ja rakentavaa.
Oli kyseessä minkä tyyppinen tilaisuus tahansa, turvallisemman tilan periaatteiden noudattaminen kuuluu asiaan. Tällä tarkoitetaan yhteisöllistä pyrkimystä luoda turvallisuutta lisääviä käytäntöjä. Tapahtuman järjestäjät pyrkivät ottamaan vastuuta hankalista tilanteista. Ristiriitoja käsitellään sen sijaan, että niitä siedetään hiljaa. Tapahtumassa taataan, että jokainen osallistuja voi olla oma itsensä, ilman pelkoa väheksynnästä, syrjinnästä tai jopa väkivallasta. Tapahtumasta kerätään palautetta ja palaute myös käsitellään.
Oman organisaation hyvinvointi
Tapahtumat ovat usein hektisiä ja työntäyteisiä toimintaympäristöjä. Alalla työskentelevät ovat tottuneet joustamaan, mutta tässäkin toiminnassa on rajansa. Väsyneenä erilaiset riskit loukkaantumisille ja virheille kasvavat. Tapahtumajärjestäjän on noudatettava palkatun henkilökunnan osalta lakeja ja vastuullisena työnantajana toimiminen kuuluu myös tapahtuma-alalle. Vapaaehtoisten työllistämisessä on myöskin noudatettava hyviä käytäntöjä ja kohtuullisuutta.
IloMetri Oy – Teemme työmme ja tapahtumamme kestävästi ja vastuullisesti. Tarjoamme tapahtumille kattavia vastuullisuuden ja kestävän kehityksen palveluja. Ota yhteyttä, autamme mielellämme!