Mistä tapahtumien päästöt syntyvät? – Ruoka ja juoma

Tapahtumajärjestäjällä on merkittävä mahdollisuus vaikuttaa tarjottavaan ruokaan ja ruoalla on suuri vaikutus tapahtuman aiheuttamaan ympäristökuormaan. Usein tapahtumajärjestäjä tekee valinnan kisaorganisaation, vapaaehtoisten ja VIP-vieraiden osalta, mutta myös merkittävissä määrin katsojien osalta, jos tapahtumassa syöminen on ainoa järkevä vaihtoehto ruokailla päivän aikana.

Mikäli tapahtumaa halutaan tehdä mahdollisimman vastuullisesti ja erityisesti ilmastoystävällisesti on naudanlihan välttäminen yksittäinen teko, millä on suuri vaikuttavuus kokonaisuuteen. Eräässäkin tapahtumassa VIP-ruokailun vaihtoehtana olleiden naudanliha-aterian tai kotimaisesta riistasta valmistetun aterian vaihtoehtoinen vaikutus oli 10% koko tapahtuman hiilijalanjälkeen. Ei siis ruokailun osuuteen hiilijalanjäljestä vaan aivan koko tapahtuman hiilijalanjälkeen. Yhdellä ruokaan liittyvällä päätöksellä voi siis olla erittäin merkittävä vaikutus tapahtuman päästöihin.

Myös kahvi on yksittäinen tuote, jonka valinnalla ja hukkakäytön rajoittamisella on suuri merkitys.

Vältä hävikkiä

Olipa kyse kasvis- tai liharuoasta, yksinkertaisia keinoja päästöjen vähentämiseen tapahtumissa ja muutenkin ovat ruokahävikin minimointi ja kertakäyttöastioiden välttäminen. Seuraavassa blogissa käsittelen tapahtumien jäteasioita tarkemmin, mutta tapahtumien ruoalla ja astioilla on keskeinen rooli myös jätehuollossa.

Ruokahävikin minimointi on tärkeää ja tämä kannattaa miettiä ja sopia valmiiksi, jos tapahtuma tuottaa syystä tai toisesta runsaasti hävikkiä, miten hävikin kanssa toimitaan. Jaetaanko ruokaa vapaaehtoisille tai noutaako esimerkiksi joku hyväntekeväisyystoimija ruoan.

Ruokaan liittyviä asioita mietittäessä, pitää aina muistaa huomioida myös elintarviketurvallisuus! Ruokamyrkytysten ja sairastumisten välttämiseksi tapahtumissa on erityisen tärkeää noudattaa hygienia- ja elintarvikemääräyksiä, jotka saattava joiltain osin olla ristiriidassa ympäristönäkökulman kanssa esim. pakkausten osalta.

Urheilukatsomoiden ruokakulttuuri

Minkälaista ruokakulttuuria haluamme luoda urheiluun ja tapahtumiin? Mitä haluamme opettaa seuraaville sukupolville? Jos terveellinen ruoka kuuluu urheilijoiden lautaselle, miksi yleisölle on ollut tapana tarjota epäterveellisiä vaihtoehtoja? Urheilun yksi hieno piirre on perinteet, mutta myös epäterveistä perinteistä on syytä luopua ilmaston ja yleisen hyvinvoinnin vuoksi.  

Lue lisää!

Tämä blogi on osa kuusiosaista blogisarjaa, missä käydään läpi tapahtumien päästölähteet. Löydät muut jo ilmestyneet jaksot alta.

Mistä tapahtumien päästöt syntyvät? – Energia, osa 1

Mistä tapahtumien päästöt syntyvät? – Liikenne, osa 2

*

IloMetri Oy – Teemme työmme ja tapahtumamme kestävästi ja vastuullisesti. Tarjoamme tapahtumille kattavia ympäristövastuun ja kestävän kehityksen palveluja. Ota yhteyttä, autamme mielellämme!