Mistä tapahtumien päästöt syntyvät? – Energia

Tapahtumien, niin urheilu kuin muidenkin, päästöt syntyvät samoista päästölähteistä, kun päästöt yleensäkin kaikessa toiminnassamme. Käyn tässä 6 osaisessa blogisarjassa läpi tapahtumien päästölähteet päästöluokka kerrallaan:

  • Energia
  • Liikenne
  • Ruoka ja juoma
  • Jätteet
  • Materiaalihankinnat
  • Palvelut

Tässä ensimmäisessä blogisarjan osassa käsitellään energian kulutusta tapahtumissa.

Toiminta vaatii energiaa. Energian kokonaiskulutukseen ja ympäristöystävällisyyteen voi vaikuttaa monin keinoin. Päästöihin vaikuttaa kaksi tekijää, mitä energiaa käytetään ja kuinka paljon energiaa käytetään.

Energian laatu

Kiinteän sähköveron sähkön tuotantotapa on usein mahdollista valita. Jos valinta on mahdollista, tapahtuma voi valita 100% vihreän sähkön ja minimoida sähkön tuotantoonsa liittyvä päästöt. Sähkö tarvitaan tapahtumassa muun muassa äänentoistossa, valaistuksessa, screeneissä, ruoka- ja juomapalvelujen säilytys- ja tarjoilupaikoissa sekä yhteistyökumppaneiden esittelypisteillä.

Laajoille aluille levittyvillä tapahtumilla voi olla useamman toimijan hallussa olevia sähköpisteitä, joten kannattaa selvittää hyvissä ajoin, kenen hallussa pisteet ovat ja mitä sähköä niistä on saatavissa sekä onko sähkön tuotantotavan valintaan mahdollista vaikuttaa.

Energian määrä

Ennen energiakriisiä oli hiukan vaikeaa saada ihmisiä ymmärtämään, että sähkön säästämien on tärkeää, vaikka se olisikin tuotettu 100% vihreänä. Energiakriisin harvoja hyviä puolia energiatuotannon ymmärryksen lisääntyminen. Vaikka käytössä olisi täysin uusiutuvaa energiaa, on säästäminen tärkeää, koska vihreää energiaa ei ole tarjolla kaikille.

Tapahtumissa, kuten muutenkin, on syytä välttäkää turhaa energian kulutusta, valaistusta ja lämmitystä. Viestintä on jälleen tässäkin asiassa keskeisessä roolissa vastuullisuustyössä. Hyvän viestinnän avulla varmistetaan, että koko organisaatio muistaa kiinnittää huomiota energiansäästöön.

Ylimääräistä energiantuotantoa generaattoreiden avulla olisi hyvä välttää ja tehdä huolelliset laskutoimitukset lisäsähkön todellisesta tarpeesta. Jos lisäsähköä tarvitaan, generaattoreita tulisi käyttää biopolttoaineilla. Sähköä tulisi myös tuottaa vain tarvittava määrä.

Aina tapahtumajärjestäjällä ei ole mahdollisuutta vaikuttaa suoraan tapahtumapaikalla käytössä olevaan sähkön laatuun. Tapahtumajärjestäjä voi kuitenkin ottaa yhdeksi tärkeäksi tapahtumapaikan valintakriteeriksi sen, että tapahtumapaikassa on saatavana uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä.

Vinkkejä sähkönkulutuksen vähentämiseen tapahtumissa

  • Valitse alhaisen energianluokituksen saaneita laitteita. Pyydä niitä alihankkijoilta. He tuntevat oman alansa parhaiten ja suurin osa alan toimijoista on jo hyvin perillä vastuullisuusasioista.
  • Lamput ovat jo lähes poikkeuksetta energiansäästö- ja LED-lamppuja. Varmista kuitenkin, ettei muunlaisia valaisimia ole joukossa.
  • Vältä turhaa valaistusta, lämmitystä ja ilmastointia.
  • Muistuta tästä kaikesta hyvän viestinnän avulla!

 Jos vastuullinen tapahtumajärjestäminen ja urheilu kiinnostaa, liity noin kerran kuussa ilmestyvän uutiskirjeemme postituslistalle. Tiedät, milloin uusia blogeja ilmestyy sekä kuulet uusista uutisista aiheen tiimoilta. Jaan myös käytännönläheisiä vinkkejä. Haluan, että uutiskirjeestä on sinulle aidosti hyötyä! Liittymislahjana saat minioppaan ”Näin järjestän vastuullisen (urheilu)tapahtuman”.

Lue lisää!

Tämä blogi on osa kuusiosaista blogisarjaa, missä käydään läpi tapahtumien päästölähteet. Löydät muut jo ilmestyneet jaksot alta.

Mistä tapahtumien päästöt syntyvät? – Liikenne, osa 2

Mistä tapahtumien päästöt syntyvät? – Ruoka ja juoma, osa 3

IloMetri Oy – Teemme työmme ja tapahtumamme kestävästi ja vastuullisesti. Tarjoamme tapahtumille kattavia ympäristövastuun ja kestävän kehityksen palveluja. Ota yhteyttä, autamme mielellämme!