Urheiluorganisaatioiden hiilijalanjäljen laskenta

Ilmastonmuutoksen vastainen työ on edennyt viime aikoina vauhdikkaasti myös liikunnan ja urheilun parissa. Urheilun suurtapahtumissa ympäristöasioihin on kiinnitetty huomiota pidemmän aikaa, mutta nyt myös liittojen perustoiminnassa ja pienemmissä tapahtumissa on ryhdytty kunnianhimoisempaan taisteluun ilmastonmuutosta vastaan. Taustalla vaikuttavat monet tekijät kuten yleisen mielipiteen muuttuminen entistä ympäristömyönteisemmäksi, yhteistyökumppanien vaatimukset ympäristövastuusta ja -ohjelmasta sekä valtionavustuksen kriteereihin vuonna 2022 mukaan tulevat vaatimukset.

Viimeistään nyt on kaikkien lajien ja lajiliittojen syytä aktivoitua ja laatia ympäristöohjelma. Ympäristötyön alkuun pääsee nykytilanteen kartoittamisella. Hyvä tapa lähteä arvioimaan vallitsevaa tilannetta, on hiilijalanjäljen laskenta.

Hiilijalanjäljen laskennan rajaus  

Hiilijalanjäljen laskennassa ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa, mutta tiettyjä yleisesti hyväksyttyjä toimintamalleja on syytä noudattaa luotettavan ja käyttökelpoisen tuloksen saamiseksi. Hiilijalanjäljen laskennassa kenties haastavinta on rajaaminen. Standardoiduillakin laskentamenetelmillä on toisistaan poikkeavia tapoja rajata epäsuoria päästöjä. Lopulliset päätökset rajaamisesta jää organisaatiolle itselleen. Voi kuitenkin todeta, että rehellisemmän ja lähempänä totuutta olevan laskelman saa aikaiseksi laajalla rajauksella.

Erityisesti materiaalihankinnoissa on vaikea arvioida, mikä osuus tuotteen elinkaaresta kuuluu kenenkin hiilijalanjälkeen. Tuotteita tehtäessä päästöjä alkaa syntyä heti raaka-aineiden tuotannosta alkaen, ja niitä syntyy läpi koko tuotteen elinkaaren; valmistuksesta, kuljetuksesta, aina tuotteen loppusijoitukseen eli jätteeksi tai kierrätykseen. Kenelle siis kuuluu mikäkin päästö? Mistä vastaa valmistaja, mistä tuotteen hankkiva tapahtumajärjestäjä ja mistä tuotteen käyttävä tapahtuman osallistuja, joka vie esim. tapahtuman T-paidan mennessään kotiin?

Hiilijalanjäljen laskennan kertoimet

Toinen hiilijalanjäljen laskentaan liittyvä haaste on käytetyt kertoimet. Myös standardoidut laskurit antavat eri tuloksia samoille päästöille. Laskemalla saman tapahtuman päästöt kahta eri laskuria käyttäen saa toisistaan poikkeavat tulokset. Ympäristötyö etenee monella rintamalla ja muun muassa energian kulutukseen liittyvät vuoden vanhat päästökertoimet voivat olla jo vanhentuneita.

Täysin oikean hiilipäästölukeman laskeminen on todella vaikeaa, mutta absoluuttiseen oikeaan lukuun ei tarvitsekaan päästä. Laskenta on ennen muuta oiva työkalu sisäiseen käyttöön, eikä edellä mainituista syistä tuloksia kannata vertailla suoraan toisiin tapahtumiin.  

Hiilijalanjäljen laskennalla löydetään kaikkein vaikuttavimmat kohteet, mistä vähentämistyö kannattaa aloittaa. On turha haaskata resursseja sellaisten asioiden parissa, mitkä tuottavat vain vähän päästöjä. Tärkeintä on ymmärtää oman organisaation päästöjen mittakaava ja suhteet. Mitkä ovat oman organisaation merkittävimmät päästölähteet sekä mistä organisaation on tehokkainta ja helpointa vähentää päästöjään. Liikkeelle kannattaa lähteä helpoista kohteista ja niistä, joilla on paljon vaikutusta.

Oleellisinta ympäristötyössä on hiilijalanjäljen pienentäminen. Matka hiilineutraaliksi käy välttämällä, vähentämällä ja kompensoimalla. Ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi meidän pitää edetä jatkossa vielä tästä päästöjen kompensoinnista päästöttömyyteen, mutta se on sitten seuraava askel.

IloMetri Oy tarjoaa apua tapahtumien ja urheiluorganisaatioiden hiilijalanjäljen laskennassa ja kaikessa ympäristötyössä. Tunnemme tapahtumat ja urheilujärjestöt. Toimimme tehokkaasti, luotettavasti ja edullisesti. Ota yhteyttä. Autamme mielellämme!