Tapahtumapaikkojen ympäristörooli on suuri

Tapahtumapaikan valinnalla on suuri vaikutus tapahtuman ympäristökuormituksessa. Kun suurin yksittäinen hiilidioksidipäästöjen aiheuttaja on tapahtumissa lähes poikkeuksetta liikenne, tapahtumapaikan saatavuudella on hiilijalanjälkeen suuri merkitys. Sitä parempi, mitä lähempänä tapahtumapaikka on osallistujia ja mitä paremmin se on julkisten kulkuneuvojen saavutettavissa. Erityisesti mahdollisuus junalla saapumiseen keventää ympäristöpäästöjä.

Tapahtumapaikkojen oman toiminnan valinnat heijastuvat tapahtumajärjestäjiin. Järjestäjä ei voi itse vaikuttaa kaikkiin asioihin, vaan tapahtumapaikat ovat tehneet valmiiksi monia päätöksiä, jotka sitovat järjestäjää. Suurien tapahtumien näyttämöillä on viimeaikana tapahtunut paljon, myös ympäristönäkökulmasta. Suomalaisen urheilun pyhättö, Olympiastadion on remontoitu ja Tampereelle valmistuu valtava urheilun monitoimiareena. Molemmissa paikoissa vastuullisuus ja ympäristöasiat ovat suuressa roolissa.

Olympiastadion on remontoitu kestäväksi

Olympiastadionin remontissa on ollut keskeisessä roolissa kestävä kehitys ja kiertotalous. Olympiastadion lupaa, että heillä tapahtumat voi järjestää ympäristöystävällisesti.  Olympiastadionin remontin lähtökohtana ja perusajatuksena on ollut ympäristövaikutusten pienentäminen ja rakennuksen elinkaaren pidentäminen.

Uudella Olympiastadionilla on tehty muun muassa seuraavia valintoja ympäristöystävällisyyden lisäämiseksi:

  • Radoilla olevasta Mondo-pinnoitteesta 30-38 % on uusiokäytettyä.
  • Penkit ovat pitkäikäistä komposiittia, joka on valmistettu kierrätetyn puun ja muovin seoksesta. 
  • Nurmi on kasvatettu Suomessa, jolloin kuljetusmatkat lyhenevät. Nurmessa on käytetty suurimmaksi osaksi biologisia lannoitteita.
  • Jäteasioissa panostetaan jätekuormien pienentämiseen ja jätteiden keräykseen ja lajitteluun.
  • Stadionille on sijoitettu useita informaatiotauluja, jotka auttavat vähentämään paperijätettä.

Stadion on saanut sähkön ja jäähdytyksen päästöttömäksi jo huhtikuussa 2021, ja täysi hiilineutraalius on tarkoitus saavuttaa vuoden 2024 paikkeilla. Stadionin sähkö tuotetaan nyt 100 % kotimaisella vesivoimalla ja päästöt ovat sähkön osalta nollassa. Stadion myös jäähdytetään nollapäästöisellä kaukokylmällä. Täydellisestä energiahiilineutraaliudesta puuttuu vielä lämmitys. Stadionia lämmitetään kaukolämmöllä, joka syntyy usean eri energiantuotantotavan yhteistuotantona. Helsinki käyttää edelleen runsaasti kivihiiltä kaukolämmön tuotannossa, mikä aiheuttaa kaikille kaukolämpöverkkoon kuuluville hiilipäästöjä.  

Tarkempia tietoja Olympiastadionin ympäristötyöstä voit lukea Olympiastadionin ympäristöohjelmasta.

Tulossa UROS LIVE

Tampereelle rakennetaan Suomen moderneinta monitoimiareenaa, joka aukeaa joulukuussa 2021. Areena sijaitsee keskustassa, aivan rautatieaseman vieressä. Hyvä sijainti taklaa jo tapahtumajärjestäjien liikenteeseen liittyvistä ongelmista ison osan. Ympäristöasiat ovat olleet keskeisessä roolissa hallin suunnittelussa. Näistä ympäristöä edistävistä innovaatioista kuulemme varmasti lisää, kun halli valmistuu.

Malliesimerkkejä maailmalta

Kun Yhdysvallat vetäytyi Pariisin ilmastosopimuksesta, syntyi hiukan harhaanjohtava ajatus siitä, että koko maa olisi jollain tavalla hylännyt ympäristöasiat. Näin ei todellakaan ollut ja Yhdysvalloissa tehdään jatkuvasti todella merkittävää ympäristötyötä. Valtavassa maassa tapahtuu paljon niin ympäristön kannalta myönteistä kuin kielteistäkin. Urheilun parissa ympäristötyö on Yhdysvalloissa ollut merkittävästi sidoksissa stadioneihin. Viime vuosina on rakennettu paljon uusia ja remontoitu vanhoja areenoja, joissa ympäristöasiat ovat olleet erittäin suuressa roolissa. Ensimmäisten uudenajan areenoiden joukossa rakennettiin Levi’s Stadium, joka on San Francisco 49ers -joukkueen kotiareena. Ympäristöystävällisen rakentamisen lisäksi heillä on muun muassa käynnissä kasvatuksellinen projekti, missä alueen koululaiset vierailevat stadionilla ja oppivat ympäristötekniikkaa.

Seattleen valmistuu tänä vuonna maailman ensimmäinen sertifioitu hiilineutraali monitoimiareena. Rakennuksessa uusiokäytetään vuoden 1962 Maailmannäyttelyn valmistunutta näyttelyhallia. Areenan rahoittaa suurelta osin Amazon, mutta sitä ei ole nimetty yrityksen mukaan vaan areena on nimeltään Climate Pledge Arena eli Ilmastolupaus Areena.

Energian käytöstä syntyy merkittävin osuus fyysisten tilojen kasvihuonepäästöistä. Tiloja lämmitetään ja viilennetään sekä sähköllä käytetään runsain määrin erilaisia laitteita. Esimerkiksi Australiassa, joissa aurinko paistaa ympäri vuoden, lukuisat stadionin tuottavat katoille kiinnitetyillä aurinkopaneeleilla oman energiansa.

Tapahtumapaikoilla, kuten aivan kaikella toiminnallamme, on lukuisia tapoja toimia ympäristöystävällisemmin ja kestävän kehityksen mukaisesti. Tapahtumajärjestäjät voivat pienentää tapahtuman ympäristökuormitusta merkittävästi valitsemalla ympäristöystävällisen tapahtumapaikan. Tapahtumapaikkoja pyörittäville tahoille on puolestaan tarjolla runsas keinovalikoima omien tilojen muokkaamiseksi ympäristöystävällisemmäksi. Hiekka tiimalasissa valuu ja myös monen urheilulajin tulevaisuus on ilmastonmuutoksen johdosta vaakalaudalla. Tapahtumat ovat perinteisesti kuormittaneet ympäristöä rajusti ja kaikki keinot ympäristöystävällisten tapahtumien järjestämiseksi on otettava käyttöön nyt!

IloMetri Oy tarjoaa apua tapahtumien ja urheiluorganisaatioiden ympäristötyössä. Tunnemme tapahtumat ja urheilujärjestöt. Toimimme tehokkaasti, luotettavasti ja edullisesti. Ota yhteyttä. Autamme mielellämme!