Olen IloMetrin toimitusjohtajana 16 vuotta toiminut Karoliina Ylösjoki. Kirjoitan nettisivuillamme urheilun ja tapahtumien ympäristövastuullisuuteen liittyvää Kestävät tapahtumat -asiantuntijablogia. Olen kahden pojan liikuntaa (mm. juoksu, laskettelu, jooga) harrastava äiti ja koulutukseltani olen liikuntatieteiden maisteri.

Herätys

Ensimmäisen kerran heräsin ajattelemaan ympäristöasioita 90-luvun lopussa opiskellessani Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa. Meillä oli muutaman opintoviikon kurssi ympäristöasioista ja sieltä mieleeni jäi selkeänä ajatus siitä, että rajaton kasvu rajallisella planeetalla ei ole mahdollista.

Seuraava muistikuva ympäristöasioiden pohdinnasta on yleisurheilun MM-kisoista 2005. Työskentelin toimitusjohtajan toimistossa avustajana muutamien kuukausien ajan ja mietin, mitä nuo kaksi ympäristöohjelmaa tekevää ihmistä oikein tekevät, kun ei jäte- ja siivousasioissa voi noin kauheasti olla hommaa. Projektin aikana aloin hahmottaa hiukan laajemmin tapahtumiin liittyviä ympäristöasioita.

Samoihin aikoihin ostimme yhtiökumppanini kanssa IloMetrin ja ryhdyimme tekemään Naisten Kymppiä kahden hengen tehotiimillä. Termi vastuullisuus oli vielä silloin vieras, mutta omantunnon ja oikeudenmukaisuuden johdattelemana teimme tapahtumaa. Tiedostavuus ja ymmärrys ympäristö- ja vastuullisuusasioissa kasvoi tekemisen ja oppimisen kautta. Kun vuonna 2016 aloitimme muiden Suomen Urheiluliiton omistamien tapahtumien kanssa Ekokompassia, olimme jo melko pitkällä ympäristöasioiden huomioinnissa ja saimme edistyksestämme kiitosta.

Toiminta

Vuosi 2018 oli monella tavalla merkittävä yrityksemme toiminnassa ja ilmastonmuutokseen liittyvissä asioissa. Yrityksemme luopui Naisten Kympin järjestämisestä ja kollegani lähti muualle töihin. Oli aika miettiä, mitä itse haluaisin jatkossa tehdä. Kesä 2018 oli kuuma ja sinilevä teki vedet uimakelvottomiksi. Pienten lasten kanssa tilanne tuntui järkyttävältä ja herätti halun tehdä jotain Itämeren hyväksi. Kansainvälisen ilmastomuutospanelin (ICPP) raportti lokakuussa oli viimeinen niitti sille, että aloin toden teolla miettiä jotain konkreettista, mitä minä voisin tehdä ympäristön hyväksi. Olen toiminnan nainen ja minulla on kova halua saada jotain konkreettista aikaiseksi. Otinkin yhteyttä Hangossa järjestettävään Itämeri Maratonin ja IloMetri käynnisti yhteistyön tapahtuman kanssa kerätäkseen rahaa Itämerelle.

Kun korona tyhjensi kalenterin tapahtumista keväällä 2020, päätin käyttää ajan opiskellakseni entistä enemmän ilmastonmuutokseen ja ympäristösuunnitteluun liittyviä asioita ja konseptoimalla yrityksemme tarjoamat ympäristöpalvelut. Tarjoammekin nyt kattavia palveluja tapahtumien ympäristötyöhön. Löydät lisätietoja palveluistamme Ympäristö-sivulta.

Työni lisäksi olen päättänyt toimia aktiivisesti myös vapaaehtoisena ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi. Itämeren suojelun lisäksi sydämeni sykkii talviurheilulle. Olen harrastanut lapsesta asti laskettelua ja kilpailin kymmenisen vuotta freestylehiihdossa. Tästä syystä olen lähtenyt mukaan Protect Our Winters -järjestön toimintaan.

Aktivistina olen aika maltillinen keski-ikäinen perheenäiti. Jotain konkreettista olen kuitenkin jo onnistunut saamaan aikaiseksi. Hiilijalanjälkeni on laskenut monta tonnia lähelle 3000 hiilidioksidiekvivalenttia vuodessa. Tähän olen saanut mukavasti apua koronalta, kun se vähäinenkin lentäminen, minkä itselleni suon, on jäänyt kokonaan pois. Lisäksi keräsimme Itämeri Maratonilla mukavan potin Baltic Sea Action Groupille. Ja uusia suunnitelmia riittää!