Kuva: Kierrätysmateriaaleista rakennettu kahvila Helsinki Ski Weeksillä.

Mistä tapahtumien päästöt syntyvät? – Materiaalit

Materiaalihankinnassa ympäristöasiat ovat merkittävässä roolissa, mutta myös muut vastuullisuuden osa-alueet ovat erityisen tärkeitä tapahtumien materiaaleja ja niiden hankintaa tarkasteltaessa.

Vaatteet esimerkkinä materiaalihankinnasta

Mietitään esimerkiksi tapahtuman henkilökunnan ja vapaaehtoisten vaatetusta. Vaateala on monella tavalla vastuullisuuden suurennuslasin alla ja myös tapahtumissa tulisi huomioida tämä.  Mistä vaatteet hankitaan? Mitä materiaalia ne ovat? Millaisissa olosuhteissa ne on tuotettu? Kuinka suuri vaatteen hiilijalanjälki on? Mitä vaatteelle tapahtuu tapahtuman jälkeen? Onko se niin kiva, että sitä käytetään vapaa-ajalla vai päätyykö se suoraan roskikseen? Tässä muutamia kysymyksiä, mihin tapahtumajärjestäjän on syytä miettiä vastauksia, mikäli haluaa järjestää vastuullista tapahtumaa.

Materiaalitehokkuus on taloudellista ja vastuullista tehokkuutta

Materiaalitehokkuus on myös taloudellista tehokkuutta ja usein urheilutapahtumissa on tiukat budjetit, mikä edistää omalta osaltaan myös ympäristövastuullisuutta vähän niin kuin vahingossa. Monet vuosittain järjestettävät tapahtumat eivät teetätä uusia banderolleja ja muita materiaaleja vuosittain vaan ovat jättäneet vuosiluvut pois ja käyttävät samoja materiaaleja vuodesta toiseen. Toisaalta tiukat budjetit ajavat usein hankkimaan halvempia tuotteita, minkä johdosta sosiaalisenvastuun asiat saattavat jäädä huomioimatta.

PVC ja muut markkinointimateriaalit

Myös markkinointimateriaaleja tulisi miettiä huolella ja monelta kantilta. Esimerkiksi PVC ei ole valmistettaessa erityisen ympäristöystävällinen, mutta jos materiaali tulee ulos ja sitä on tarkoitus käyttää pitkään, se puolustaa paikkaansa. Jos tarvittava materiaali tehdään ympäristöystävällisemmästä raaka-aineesta, mutta se kestää huonommin ja se joudutaan uusimaan, kokonaiskuormitus ympäristölle voi olla suurempi. Materiaalivalinnoista kannattaa aina keskustella asiantuntijan kanssa.

Monien asioiden vuokraaminen ja lainaaminen on erittäin helppo ja järkevä toimenpide niin taloutta, ympäristöä kuin käytännön toimimista ajatellen. Materiaalisuunnittelu pitäisi tehdä hyvissä ajoin, silloin voi vaikuttaa moniin tuotteisiin liittyviin asioihin. Viime hetkellä on usein pakko ottaa sitä, mitä sattuu saamaan, sieltä mistä sattuu löytämään.

Askeleet vastuulliseen materiaalihankintaan:

  1. Älä hanki kertakäyttöistä.
  2. Lainaa ja kierrätä.
  3. Jos on pakko hankkia uutta, hanki vastuullista ja kestävää.  

Lue lisää!

Tämä blogi on osa kuusiosaista blogisarjaa, missä käydään läpi tapahtumien päästölähteet. Löydät muut jo ilmestyneet jaksot alta.

Mistä tapahtumien päästöt syntyvät? – Energia, osa 1

Mistä tapahtumien päästöt syntyvät? – Liikenne, osa 2

Mistä tapahtumien päästöt syntyvät? – Ruoka ja juoma, osa 3

Mistä tapahtumien päästöt muodostuvat? – Jätteet, osa 4

IloMetri Oy – Teemme työmme ja tapahtumamme kestävästi ja vastuullisesti. Tarjoamme tapahtumille kattavia ympäristövastuun ja kestävän kehityksen palveluja. Ota yhteyttä, autamme mielellämme!