Liikenne – tapahtumien ja koko ilmastonmuutoksen kuuma peruna!

Monet tapahtumat ovat laskeneet hiilijalanjälkensä ja liikenne on lähes aina suurin hiilidioksidipäästöjen aiheuttaja. Ihmisten, tavaroiden ja rakenteiden liikuttaminen on tapahtumissa jokseenkin välttämätöntä.

Esimerkiksi jääkiekon SM-liigan hiilijalanjäljestä 64% tulee katsojien matkustuspäästöistä. Suurissa juoksutapahtumissa osallistujien matkustaminen aiheuttaa yli puolet tapahtumien hiilijalanjäljestä.  Jalkapallojoukkue HJK kotiotteluidenkin hiilijalanjäljestä reilu 30% kertyy yleisön ja vierasjoukkueen matkoista, vaikka pääkaupunkiseudulla joukkoliikennettä käytetään suhteellisen paljon.

Kun otetaan huomioon, että keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä noin 30% tulee liikenteestä ja matkailusta, voidaan todeta, että tapahtumien liikenteeseen liittyvät päästöt ovat osa suurempaa liikkumiseen liittyvää ympäristöongelmaa, joka meidän pitäisi pystyä ratkaisemaan nopealla aikataululla kestävästi. Uusiutuvalla sähköllä ladattavilla sähköautoilla ja uusiutuvista raaka-aineista jalostetulla biodieselillä sekä hyvällä suunnittelulla voimme kuitenkin vaikuttaa merkittävästi tapahtumiin liittyvään liikkumiseen ja kuljetuksiin.

Katsojat liikkumaan

Erittäin suuri haaste ja samalla valtava potentiaali on katsojien (tai joissain lajeissa itse osallistujien), saapumisessa tapahtumiin. Suomalaisista vain joka kolmas liikkuu terveytensä kannalta riittävästi, joten olisi todellinen win-win-tilanne, jos nämä molemmat ongelmat saataisiin ratkaistua yhdellä kertaa. Ihmiset saataisiin saapumaan tapahtumiin ympäristöystävällisesti kevyellä liikenteellä ja samalla saataisiin kannustettua heidät liikkumaan ja huolehtimaan terveydestään. Koko liikunta-alan yhteisöllä olisi tässä valtava mahdollisuus sekä suomalisten liikuttajana että oman toimialan ympäristötekona. Näiden kahden asian onnistuneella yhdistämisellä voitaisiin saada aikaan merkittäviä tuloksia.

kevyt liikenne

Tutkitun tiedon mukaan kaupunkialueella pyöräily on nopein kulkuväline alle 7 km matkalla. Eli ainakin kaikki alle 7 km säteellä tapahtumapaikoista asuvat katsojat/osallistujat voisi olla helppo houkutella paikalle pyörällä. Tapahtumajärjestäjät ovat kehitelleet monia hyviä houkuttimia julkisten liikennevälineiden ja kevyen liikenteen käyttöön. Itsestään selvää on, että pyörille pitää järjestää tarpeeksi tilava ja turvallinen parkkipaikka.

Jos haluaa järjestää kestävän tapahtuman, tulisi julkisten ja kevyen liiketeen käyttäminen tehdä houkuttelevammaksi, edullisemmaksi ja helpommaksi kuin oman auton käyttö ja tämä pitäisi tuoda selvästi esille myös viestinnässä. Pyöräilijöille voi tarjota erityispalveluja ”palkinnoksi” aktiivisuudesta. Aikataulut ja reittioppaat kannattaa linkittää tapahtumien osallistujien nähtäväksi helposti ja moneen paikkaan. Julkistenkulkuneuvojen palveluntarjoajalta kannattaa selvittää halukkuutta yhteistyöhön tai mahdollisuutta alennettujen tai vapaalippujen tarjoamiseen ja lisävuorojen järjestämiseen tarvittaessa. Autoiluun ei kannata kannustaa esim. tarjoamalla ilmaisia pysäköintipaikkoja.

Tapahtumajärjestäjille on tarjolla runsas määrä keinoja, joiden avulla tapahtuman liikenteen aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä voi laskea. Kyse on monessa kohdassa valinnasta ja rohkeudesta! Ollaan tässäkin asiassa rohkeasti ympäristöystävällisiä!

IloMetri Oy – Teemme työmme ja tapahtumamme kestävästi ja vastuullisesti. Tarjoamme tapahtumille kattavia ympäristövastuun ja kestävän kehityksen palveluja.